Saturday, January 25, 2014

masalah mulut..tangan dan kaki

"pada hari yang kami tutupkan mulut mereka dan kami beri kemampuan untuk tangan mereka bercakap tentang apa yang mereka lakukan sambil disaksikan oleh kaki mereka."- maksud surah yasin.

ada tiga anggota manusia yang disebut dalam ayat tersebut;mulut, tangan dan kaki.
kenapa, apakah hikmahnya.

mulut..sumber utama manusia berkomunikasi..boleh bercakap benar dan boleh bercakap bohong. kadangkala kerana pandai mulut bercakap..sesuatu yang salah boleh menjadi benar. mungkin kerana inilah kredibiliti mulut pada hari kiamat tidak boleh pakai. dan lebih baik tanya pelakunya secara langsung..iaitu tangan

tangan adalah anggota utama untuk melakukan sesuatu, kerana itulah mungkin ia menjadi sebab ia sendiri yang bercakap nanti di hari akhirat tentang apa yang telah dibuatnya. walau bagaimanapun, tangan dengan keupayaannya sendiri tidak mampu buat sorang-sorang tanpa bantuan dari kaki..

kakilah yang bergerak kearah melaksanakan sesuatu perbuatan, sebab itulah sangat sesuai untuknya menjadi saksi...apa yang dibuat oleh tangan..

sama-samalah beringat...kalau hendak berbuat tidak baik tu, sembunyikan dari tangan dan kaki, takut-takut nanti mereka akan ceritakan apa yang telah kita lakukan...soalnya..bolehkah?disinilah tempat untuk meletak content dalam spoiler and related search topic

No comments:

Post a Comment

.